Uzaktan Eğitim Nedir ve Eğitim Süreci Nasıl Olmaktadır ?

Teknolojinin artık hayatımızda oldukça önemli bir yere sahip olduğu bir gerçek. Günlük yaşamımızın hemen hemen her anında işimizi kolaylaştıran bir yönü bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de özellikle öğrencilerin, eğitim yaşamlarına alternatifler sunmak amacıyla geliştirilen uzaktan eğitim şeklindeki öğrenim programlarıdır. Bu programlar, günümüz eğitim sistemlerinin farklı bir şekli olup, öğrenim sürecinin, teknoloji ile eğitim sürecinin harmanlanması sonucu ortaya çıkmışlardır. Teknolojinin sunduğu bu gibi faydalar sayesinde öğrencilerin, öğreti sırasında oluşacak bazı problemlerinin aşılmasına yardımcı olur. Öğrenim daha zevkli hale getirilerek, öğretim verimliliğinin en yüksek seviyeye çıkarılması sağlanır. Ayrıca, eğitim ve öğretim için zamanı olmayan, zaman bulamayan ya da kalacak yer sıkıntısı çeken, her gün derslere gidecek durumu olamayan ve bunlar gibi birçok neden sebebiyle okumakta zorluk çeken kişiler için oldukça faydalı bir eğitim sistemidir.

Peki, uzaktan eğitim nedir ve öğrenciler bu eğitim sistemine nasıl ulaşmaktadırlar?

Öncelikle bu eğitim sisteminde öğrencilerin maddi olarak bir kampüse, fakülteye ya da sınıfa ihtiyaçları yoktur. Dersler sanal ortamlarda kayıt yaptırılan okulun eğitim modeline göre çeşitli şekildeler takip edilmektedir.
Günümüzde E Learning yani Sanal Öğrenme ya da E Öğrenim adıyla bilinen uzaktan eğitim, ülkemizde dâhil tüm dünyada uygulanan bir öğrenim sistemidir. Ülkemizde birçok üniversite bu sistemi desteklemektedir. Bu üniversitelerden bazıları; Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi’dir. Fakat bu isimlerin yanında bu eğitimi destekleyen başka üniversiteler de mevcuttur ve bu şekilde desteklenen eğitim şekli, farklı bölümler ve farklı alanlardaki dersler için geçerlidir. Yani tüm eğitim alanları, bölümleri için bu eğitim sistemi desteklenmemekle beraber ülkemizde de her geçen gün bu sisteme uygun yeni bölümler açılmaktadır. Yine bu bölümler, seçilen üniversitelere göre farklılık ve çeşitlilik göstermektedir. Bazı üniversitelerde bilgisayar mühendisliği bölümü desteklenebilirken bazı üniversitelerde sadece yönetim bilimleri, sosyal bilimler gibi bölümler desteklenebilmektedir.

Ülkemizde üniversitelerde Uzaktan eğitim programlarına kayıt süreci ise şu şekilde işlemektedir:

Öncelikle ÖSYM tarafından bu tür programlara kayıt için şart koşulan sınavlardan geçer not almanız gerekmektedir. Ön lisans, lisans ya da yüksek lisans, her türlü bölüm için bu sınavlardan taban puanı almak şart. Daha sonra yine tercih ettiğiniz üniversiteye kayıt yaptırmanız gerekiyor. Bu noktada bazı üniversiteler online kayıt desteklerken bazı üniversiteler için asli kayıt yaptırmak gerekiyor. Hatta bazıları önce online kayıt alıp daha sonra kesin kayıt için üniversiteye giderek kaydı tamamlamayı gerektiriyor. Siz de kayıt yaptırırken buna dikkat etmeli, üniversitenizden bilgi almalısınız.

Kayıt işlemi de tamamlandıktan sonra, gerekli belgelerin ve benzeri durumların da sağlıklı bir şekilde tamamlanmasıyla yeni dönemin açılması beklenir. Bu süreçte ders seçimi, yardımcı eğitmen seçimi ve sanal sınıf için parola alma gibi ders öncesi şartlar belirlenir ve seçilir.

Son olarak derslere katılım için gerekli teknik şartlar da sağlandıktan sonra, derslere katılım başlar. Belirlenen gün ve saatlerde sanal sınıflarda tıpkı normal öğretim gibi süreç işlemeye devam eder.