Uzaktan Eğitimin Geleceği ve Uzaktan Eğitimin Başarısı

Uzaktan eğitim, günümüz eğitim sisteminin bir parçası olup, öğrenciler tarafından da oldukça tercih edilen bir öğrenim şeklidir. Zamandan ve mekandan tasarruf, ulaşılabilirlik ve kolay erişim gibi imkanlarıyla öğrencilerin zamanla bu sisteme yönelmelerine neden olmuştur. Çünkü üniversiteye gitmek, her zaman ve herkes için kolay olmamaktadır. Bu sebeple öğrenciler eğitim sisteminin alternatifi olan uzaktan eğitim programlarını tercih etmektedirler. Normal eğitimden oldukça farklı olmamakla beraber uzaktan eğitim, sadece fiziksel ortam açısından bazı değişiklikler göstermektedir. Bu da uzaktan eğitimin günümüz teknolojisiyle uyumlu bir çalışma ortamı yarattığından, ileride oldukça çok tercih edilen bir eğitim sistemi olacağını göstermektedir. Birçok sebepten ötürü de uzaktan eğitiminin başarısı hakkında olumlu gelişmelerin yaşanacağı söylenebilir.

Uzaktan eğitim programları, öğrencilerin sanal bir ortamda öğrenim görmek istedikleri bölümün derslerini takip ettikleri eğitimdir. Bu şekilde öğrenciler ister iş yerlerinde ister evlerinde isterlerse herhangi bir mekanda zaman ve yer sınırlaması olmadan rahatlıkla okul hayatlarına devam edebilmektedirler.

Günlük yaşantımızın büyük bir kısmını oluşturan internet teknolojisi sağlıktan eğitime birçok alanda hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Özellikle eğitim sistemine kazandırdığı uzaktan eğitim programı gibi yenilikler, insanların bir şeyler öğrenmedeki isteğini önemli ölçüde artırmaktadır. Uzaktan eğitimin başarısı olarak bu teknolojik gelişmeler, öğrenmenin alternatif maliyetini de düşürerek, herkese yönelik bir eğitim anlayışı ortaya sunmaktadır.

Öğrenciler ya da bireyler zaten sıklıkla kullandıkları bilgisayarlar, telefonlar veya tabletler aracılığıyla birer diploma kazanmakta ve daha nitelikli hale gelmektedirler. Ayrıca yüz yüze eğitimde problem yaşayan bireylerin de, uzaktan eğitim sistemi sayesinde farklı bir eğitim ve öğretim şekli ile derslere daha adapte olarak, başarılı olmaları mümkündür. Bu sayede öğrenmede problemli olan bireyler de topluma nitelikli olarak geri kazandırılabilirler.

Uzaktan eğitimin başarısı sayılacak bir diğer husus ise, bazı olumsuz çevresel faktörleri ortadan kaldırarak öğrenmedeki verimliliği en yükseğe çıkarmasıdır. Örneğin derslere katılma fiziksel bir rahatsızlığı ya da problemi olan bireylerin, her gün okula ve derslere girmesi oldukça zahmetlidir. Ya da bir işte çalışan fakat bir üniversite okumak isteyen bireylerin de her gün bu derslere katılması güç olmaktadır. İşte uzaktan eğitim sayesinde, bu olumsuz durumlar aşılmakta ve her kesimden bireylerin derslere katılımı günümüz teknolojisi ile sağlanabilmektedir. Üstelik bu hizmetler normal öğretimdeki kaliteden hiç ödün verilmeden yapılmaktadır.

Bir diğer faktör, öğrenmenin sınırsız isteğidir. Geleneksel eğitim sistemine göre iki farklı alanda bulunamazken uzaktan öğrenim sayesinde bu mümkün olmakta, bireyler normal öğretimde herhangi bir bölümde okurken aynı zamanda uzaktan eğitim ile de bir başka bölümdeki derslere katılabilmektedir. Bu sayede hem ikinci bir diploma kazanılmış hem de kişilerin vasıflı olduğu konular ve alanlar artmaktadır. Uzaktan eğitimin başarısı, eğitim sisteminin kalitesini yükseltmek olarak da bu şekilde ortaya çıkmaktadır.

Sonuç olarak eğitim sisteminin alternatifi olması sebebiyle bile uzaktan eğitim günümüzde tercih edilebilmektedir. Çünkü teknoloji her geçen gün gelişmektedir. Artık kişiler zamandan ve mekandan bağımsız olarak bir takım yerlerde ve ortamlarda bulunabilmektedir. İşte teknolojinin bu yönü eğitim sistemine eklendiğinde, sistemin bazı olumsuz tarafları da ortadan kalkmaktadır. Böylece bireylerin öğrenme yolundaki mekan, zaman ve maddi bazı sıkıntıları da çözülmekte olup eğitimin hem kalitesi hem de verimliliği artacaktır. Sadece bu gibi hususları göz önünde bulundurarak bile uzaktan eğitimin geleceği hakkında oldukça olumlu sonuçlara varılabilir.